«Lekker» du når du løper, hopper og ler?

Spread the love

“Lekker du” når du er i aktivitet? Inkontinens eller «lekkasje» som vi også snakker om er en ordinær problemstilling for så mange som 30 % av norske kvinner og mørketallene er muligens også store.

Ved sykdom, skader etter fødsel, ved overvekt, overgangsalder og i godt voksen alder kan plagene med lekkasje være overveldende og påvirke kvinner i både samliv, arbeidsliv og i annen sosial deltakelse.

Årsaker til inkontinens, som betegner manglende evne til å holde på noe, kan være flere og lekkasjer i form av luft, avføring og urin kan være kjennetegn.

Barn oppdager og vil snakke med åpenhet om “promp, tiss og bæsj” fra et tidlig stadig i livet. Omtrent samtidig lærer de, ofte, at de samme temaene er noe de ikke skal snakke høyt om.

Barn oppdager og vil snakke med åpenhet om promp, tiss og bæsj fra et tidlig stadig i livet. Omtrent samtidig lærer de, ofte, at de samme temaene er noe de ikke skal snakke høyt om. Hvordan skal vi da kunne forvente åpenhet omkring tilstander og utfordringer som de aller fleste kvinner kjenner til i en eller annen form eller grad i løpet av livet?

Mange kvinner lider i stillhet med sine utfordringer som kan knyttes til en svak og svekket, bekkenbunn.

Mange kvinner lider i stillhet med sine utfordringer som kan sees i sammenheng med en svak og svekket, bekkenbunn.

Det er flere ulike typer for inkontinens og den hyppigste formen for inkontinens hos kvinner er stressinkontinens.

Stressinkontinens

Stressinkontinens er urinlekkasje som kan oppstå i forbindelse med fysisk belastning og press i buken, som ved trening, løping, hopping eller bare ved å hoste, nyse eller le.

Denne type urinlekkasje oppstår når bekkenbunnmuskulaturen er svekket på en slik måte at den ikke støtter godt nok opp om urinblæren.

Ved trening, latter, løping, hopping, hoste og ved nysing utsettes organene og bekkenbunnen for ekstra, press. Om bekkenbunnen ikke er sterk nok, er den ikke i stand til å holde tilbake og stramme godt nok, slik at urinen holdes på plass der den «skal være» men i stedet lekker ut av urinrøret.

Denne lekkasjen av urin kan foregå uten at den som utsettes merker behov for urinering og den kan skje uten annen forvarsel enn en fuktig truse, av urin.

Urin kan lekke i ulike mengder, dette er individuelt.

Hva kan du selv gjøre for å forebygge og redusere stressinkontinens?

Kontakt lege om du opplever utfordringer med inkontinens over tid.

Ved små urinlekkasjer kan du ta i bruk, lette, diskré, truseinnlegg som beskytter mot lukt og lekkasje, slik at du selv kan være trygg på at urin ikke kommer på klærne.

Trening i ulike former kan medvirke til en styrket muskulatur i bekkenbunnen.

Knipeøvelser er en metode som kan prøves ut for å trene for å styrke bekkenbunnen. Finn det eksakte området som skal trenes ved å forsøke å stoppe urinstrålen, når du sitter på toalettet. Dette er ikke en treningsform, men kun en metode for å finne det eksakte området som skal settes søkelys på under treningen. Når området er lokalisert kan du gå i gang med den jevnlige, treningen. Musklene skal dras opp, opp, opp.

Du kan registrere resultater etter tre til seks måneder.

Du kan trene både med og uten kegelkuler eller yoni-egg, men disse kan være til stor hjelp, fordi de kan fungere som styrke-vekttrening og du kan enkelt se resultater av treningen din ved at du klarer å holde på kulen, kulene eller, egg. Om muskulaturen i bekkenbunnen din er for svak holdes ikke kulene oppe, men etter hvert som du trener og blir sterkere i bekkenbunnen vil du merke progresjonen ved at du holder kuler eller egg på plass.

Eske med kegelkuler i ulik vekt for progresjon i treningen.

Et annet alternativ til kegelkulene i ulik vekt er en appstyrt, bekkenbunnstrener.

Enkel i bruk, appstyrt, bekkenbunnstrener.

Du kan utføre bekkenbunntrening med eller uten kegelkuler og med utgangspunkt i ulike posisjoner. Dette er en:

  • Ligg på ryggen, bøy knærne og la armene hvile langs kroppen.
  • Det er musklene rundt skjede og endetarmen som skal knipes i to til tre, sekunder, for deretter å slappe av i like lang tid. Gjør øvelsen ti ganger og gjenta med tre repetisjoner.
  • Pass på at du ikke holder pusten mens du gjør øvelsene, pust godt ned i magen.

Etter hvert som du opplever en styrket bekkenbunnmuskulatur, kan du oppjustere antall sekunder for hvor lenge du holder, øvelsen. Forsøk etter hvert å holde i fem til åtte sekunder for deretter å slappe av like lenge. Fortsett å gjøre øvelsen ti ganger og gjenta i tre omganger.

Lykke til med treningen.


Spread the love